Ο φουρνος του Βοτζακη

fournosbotzaki

Το αρτοποιείο της οικογένειας Βοτζάκη, στην πιο άγρια γωνιά του νησιού, 75 χλμ. ΝΑ της πόλης των Χανίων, αιώνες τώρα, η πανέμορφη “Χώρα Σφακίων” απλώνεται νωχελικά κάτω απ’το ζεστό ήλιο και αγναντεύει τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη με τα μοναδικά της χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους φιλόξενους κατοίκους της.

Το χωριό, ακόμη και σήμερα, παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, φαίνεται να κρατάει καλά κρυμμένα τα προαιώνια μυστικά της καλύτερης ψαριάς, της αρωματικής τσικουδιάς, του φρεσκοψημένου, καλοζυμωμένου ψωμιού. Χωριάτικα, παραδοσιακά παξιμάδια, τραγανοί καβρουμάδες και κριτσίνια, πεντανόστιμο και αφράτο ψωμί, που οι γεύσεις τους παραπέμπουν σε μιαν άλλη εποχή, τότε που το ψωμί ζυμωνόταν στο χέρι και σιγοψηνόταν με μεράκι στον ξυλόφουρνο. 

Σήμερα, στο αρτοποιείο της οικογένειας Βοτζάκη, με κέφι, μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, συνεχίζεται η παρασκευή των καλύτερων αρτοποιημάτων, με στόχο να δώσει στον επισκέπτη να γευτεί τη νοστιμιά του αυθεντικού παραδοσιακού Σφακιανού ψωμιού.