Ελληνικη Διατροφη

Οι βιωματικές εμπειρίες του αρχαίου κόσμου και οι γαστρονομικές συνήθειες  του Βυζαντίου, εμπλουτίστηκαν αργότερα, την εποχή των Οθωμανών, με τις πολιτισμικές εμπειρίες νομάδων και αστών διαφόρων εθνοτήτων που είχαν  εγκατασταθεί στον Ελλαδικό χώρο.

 

Οι γαστρονομικές παραδόσεις της Ανατολής με τις μίξεις των προϊόντων, τα αρώματα και τα καρυκεύματα, η Κρητική κουζίνα, οι παραδοσιακές πίτες της Ηπείρου, τα υπέροχα τυριά των Ελληνικών νησιών καθώς και όλος ο αισθησιασμός των γεύσεων διαμόρφωσαν  τη φυσιογνωμία της Ελληνικής κουζίνας.

Τα τελευταία χρόνια, τα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντα που αποτελούσαν τους στυλοβάτες της  διατροφής μας. Άρχισαν να συζητιούνται και πάλι:  το πετιμέζι, το ταχίνι , το σησαμέλαιο το πλιγούρι, αλλά και λαχανικά, όπως η τσουκνίδα, η γλιστρίδα, τα λουκάνικα και οι καβουρμάδες, οι μυζήθρες  τα κασέρια, τα τουρσιά, τα ούζα και τα παστά ψάρια.